Sådan har danskernes porteføljer ændret sig igennem aktienedturen

Oskar Barner Bernhardtsen
Nordisk investeringsstrateg
Sådan har danskernes porteføljer ændret sig igennem aktienedturen
Siden slutningen af februar, har aktiemarkedet været ramt af store fald og udsving.
Set på tværs af Saxo Banks kunder, har de fleste holdt hovedet koldt, og selvom vi de sidste par måneder har set ændringer på tværs af danskernes porteføljer, er ændringerne forholdsvist beskedne.
”Dansker porteføljen”, der viser den gennemsnitlige investeringsportefølje på tværs af Saxo Banks ca. 150.000 danske kunder viser, at Novo Nordisk fortsat er danskernes største position.
Som vist nedenfor fylder Novo Nordisk 9,1 % i ”Dansker porteføljen”. Det er dog en del mindre end hvad vi så i slutningen af februar, hvor Novo Nordisk fyldte 10,0 % i porteføljen.
Faldet skydes primært, at Novo Nordisk aktien i perioden er faldet markant, og selvom danskerne i gennemsnit har købt flere Novo Nordisk aktier, er den procentvise allokering faldet med ca. 0,9 % og et relativt fald på ca. 9 %, hvilket vil sige, at den gennemsnitlige allokering til Novo Nordisk blandt danskerne er ca. 9 % lavere i dag end hvad den var i slutningen af februar.
Omvendt lader det til, at danskerne de sidste par måneder har ønsket en højere grad af diversificering på tværs af aktiemarkedet. Dette kan vi se ved, at iShares Core MSCI World UCIST ETF’en nu fylder 4 % frem for 3,8 % i slutningen i februar.
Omvendt er allokeringen til iShares Core S&P 500, der følger det amerikanske SP500 indeks faldet til 2,6 % fra tidligere ca. 3 %, hvilket vi tolker til, at investorer i de sidste par måneder har søgt imod en mere global eksponering frem for amerikansk aktieeksponering.
NVIDIA, er som i slutningen af februar fortsat den 4. største position i ”danskerporteføljen”, men allokeringen er som ved, iShares Core S&P 500, faldet markant fra 2,7 % til 2 %. Dette skyldes til dels at aktiekursen er faldet markant, men også at danskerne ikke har fyldt markant flere NVIDIA aktier i porteføljen på trods af de store kursfald.
Rheinmetall har siden slut februar fået en markant større plads i porteføljen, og er nu den 7. største position med en allokering på 1,7 %, hvilket er en markant stigning på ca. 0,8 %-point siden slutningen af februar. Dette skyldes til dels at aktien har klaret det godt igennem den seneste tids aktienedtur, men ligeledes at investeringslysten i forsvarssektoren blandt danskerne er intakt.
Dykker man lidt dybere ned i ændringerne i ”danskerporteføljen” fra 28 feb. til 23 apr., er der nogle væsentlige relative ændringer at bemærke.
I perioden har man set en markant stigning i den relative allokering til ETF’en, iShares S&P 500 Info Technology Sector UCITS, der følger teknologiaktier i USA. Modsat ser vi en markant lavere eksponering til enkeltaktier indenfor teknologisektoren som NVIDIA, Meta, Netflix og Tesla.
Dette betyder, at danskerne i gennemsnit ønsker højere diversificering indenfor amerikanske teknologiaktier, ved at mindske eksponeringen til enkelte teknologiaktier og i stedet sprede investeringen ud på hele teknologisektoren ved eksempelvis at bruge en ETF.
Det omvendte mønster ses, som vist i tabellen nedenfor, indenfor forsvarssektoren. Her ses en markant forøgelse i danskernes eksponering til Rheinmetall, hvor eksponeringen til ETF’en, VanEck Defense UCITS ETF, er den investeringsallokering der relativt set er faldet mest siden slutningen af februar.
Dette tyder på, at danske investorer i højere grad ønsker en høj koncentration af enkeltaktier, når det kommer til forsvarssektoren frem for en bred eksponering på tværs af sektoren.
Af andre store bemærkelsesværdige relative ændringer i ”Dansker porteføljen” er Alphabet, som en af de få store amerikanske teknologiaktier der fylder mere i porteføljen i dag end den gjorde i slutningen af februar.