Aktieanalytikerne nedjusterer forventningerne, men betyder dette, at man skal købe eller sælge?

Oskar Barner Bernhardtsen
Nordisk investeringsstrateg
Aktieanalytikerne nedjusterer forventningerne, men betyder dette, at man skal købe eller sælge?
2025 har ind til videre budt på ekstreme udsving på aktiemarkedet, og for de fleste investorer har 2025 også betydet røde tal for investeringsporteføljen.
I takt med at vi er gået ind i regnskabssæsonen, og chokket fra Trumps toldplaner har lagt sig, er der kommet mere ro på aktiemarkedet. Når der er panik på aktiemarkedet, og de store aktieindeks svinger med op til 10 % om dagen, kan man let som investor glemme, hvad der egentlig over lang sigt driver aktiernes kursudvikling.
I teorien er en akties værdi alt fremtidig indtjening tilbagediskonteret til nutidsværdi. Det er derfor forventningen til virksomhedernes fremtidig indtjening samt ”renten” man tilbagediskonterer den fremtidige indtjening med, der bør drive den langsigtede kursudvikling for en aktie.
Trumps nye toldplaner har skabt en frygt i markedet for økonomisk stagflation med høj inflation og lav vækst. Omskriver man dette til ”aktiesprog” betyder dette lavere end ventet fremtidig indtjening og en højere diskonteringsrente for den fremtidig indtjening. Derfor giver den seneste tids fald på aktiemarkedet også mening.
Spørgsmålet er så nu, om den seneste tids kursfald er en købsmulighed eller om forventningerne til den fremtidige indtjening hos virksomhederne vil fortsætte ned, hvilket kan skabe et yderligere pres på aktiemarkedet under og efter den nuværende regnskabssæson.
”Citi earnings revision index”, er et indeks der måler, hvor stor en andel af børsnoterede virksomheder der inden for den seneste tid har fået nedjusteret eller opjusteret deres fremtidige indtjeningsforventninger af markedets aktieanalytikere.
Grafen nedenfor viser et samlet indeks med europæiske og amerikanske virksomheder kombineret. Som det kan ses, har over 60 % af børsnoterede virksomheder set nedjusteringer fra markedets aktieanalytikere i deres forventede fremtidig indtjening.
Dette er markant, og en lignende udvikling kunne observeres under corona-nedlukningen, under inflationskrisen i 2022 samt i sensommeren 2024.
Umiddelbart burde dette betyde, at man som investor skal nedbringe sine aktieinvesteringer og i stedet allokere mere til aktiver som sikre obligationer med relativ lav varighed.
Som nævnt er den teoretiske værdi af en aktie den fremtidige diskonteret indtjening i en virksomhed. Derfor bør aktier falde, når de analytikere der dækker aktierne nedjustere deres forventninger til fremtidig indtjening markant.
Når det er sagt, viser aktiemarkedets afkast noget andet, hvis man ser tilbage på de 5 sidste gange vi så markante nedjusteringer i forventningerne til europæiske og amerikanske virksomheder.
Som det kan ses nedenfor steg, iShares MSCI World UCITS, ETF’en i de fleste tilfælde markant 3 måneder efter indtjeningsnedjusteringerne bundende ud, og 12 måneder efter, var afkastet markant over det gennemsnitlige årlige aktieafkast på ca. 7 %.
Med andre ord betyder dette, at det faktisk kan være en rigtig god ide at købe aktier, når analytikerne laver de største nedjusteringer. Når der er frygt, kan det altså betale sig at være modig som investor.
Som investor er det dog vigtigt at huske på, at afkastene nedenfor er målt fra hvor flest virksomheder så nedjusteringer til deres fremtidige indtjening. Selvom andelen af nedjusteringer lige nu ikke er set større siden corona-nedlukningen, kan indtjeningsforventningerne fortsætte ned, hvis vi ender i et egentlig stagflationært økonomisk scenarie.
Her må man som investor forvente, at både indtjeningsforventningerne falder og diskonteringsrenterne stiger, og det kan teoretisk set få aktierne til at falde yderligere.